zaterdag 15 augustus 2015

Palio di Siena

Morgen 16 augustus is de tweede Palio di Siena. Op het Piazza del Campo wordt de "Palio" paardenrace gehouden.Er is maar plaats voor 10 deelnemers "contrade" (wijken). Dagen van te voren worden de voorbereidingen getroffen. De sfeer in de stad is bijzonder om mee te maken. Een vriend van ons, Leonardo, is geboren en getogen "Senese" en is van de contrada "Sovrana dell'Istrice". Drie avonden van te voren worden buiten op het plein "cene" georganiseerd. De eerste twee avonden zijn de "cenine", en de laatste avond is de "cena". Het belangrijkste avondmaal.

Er zijn contrade die met elkaar door een deur kunnen. De grootste rivaal van de contrada "Istrice" is de contrada "La Lupa".

vlaggen van de contrade
Voor de Palio is de "provaccia", de voorbereiding van de Palio, en daarna worden de paarden in de middag gezegend in hun eigen kerk in de "contrada". Na de inzegening worden de paarden gebracht naar de Palazzo Comunale in de Piazza del Campo, waarna de parade is van alle contrade (wijken) op het plein.

Piazza del Campo
Tegen 19.00 uur is de Palio. De ruiters berijden het paard zonder zadel. De start gaat nooit vlekkeloos. Tijdens de startprocedure moeten ze in een bepaalde volgorde staan. Die wordt bepaald door een loting. Het kan voorkomen dat er pas wordt gestart om 20.00 uur of zelfs later. Een spanning en spektakel van jewelste.

Voor de senesi is het een emotionele gewaarwording. Ondanks dat het vandaag Ferragosto is in Italië (15 augustus), nationale feestdag in Italië, werden veel activiteiten georganiseerd. Zo was de oudste bank van de wereld "Monte dei Paschi di Siena" geopend voor publiek, en de Duomo was gratis te bezoeken. Heel mooi om te zien. Binnen was de kathedraal versierd met vlaggen van alle contrade.

Duomo 
Bibliotheek in de Duomo di Siena
vlag van de contrada "Istrice" 

Duomo di Siena
"sfilata" parade van de contrade


Geen opmerkingen:

Een reactie posten