vrijdag 26 april 2013

Ambachtelijk bier in Umbrie

In Nocera Umbra, provincie Perugia in Umbrie, staat een oud monnikenklooster genaamd "San Biagio". Nu wordt daar ambachtelijk bier gebrouwd van natuurlijke producten en lokaal water. Gisteren, 25 april de eerste dag van het festival Umbriabeecoming, stond op het programma  bierproeven bij het voormalige klooster "San Biagio". En omdat ik graag lekker bier drink...wilde ik dit niet missen!

Om 9.00 uur vertrokken we met de "Fiat grande Punto" vanuit Terni. Samen met Marco, Laura, Stefano de chauffeur en Diego reden we richting Foligno via de Via Flaminia naar Nocera Umbra. Ik was daar nog nooit geweest. Tot twee keer toe kwamen we borden tegen "strada chiusa" wat betekent weg afgesloten. Een keer op de Via Flaminia die ons zo naar Nocera Umbra leidde en een op een alternatief binnendoor weggetje. Dus dat betekende ... heel veel omrijden in de bergen met de grande Punto! Veel bochten en dorpjes kwamen we tegen. Onder andere het dorpje "Capodacqua", wat betekent "Hoofd van het water". En Marco kennende die maakte daar grapjes over. Capodacqua, een dorpje van niks, maar een ding is zeker, deze naam zal ik nooit vergeten. Daarbij kwamen we borden tegen naar India en Quebec. Dat schepte wat verwarring. En daarbij, de bergen in Umbrie...het leek wel Trentino! Maar goed, uiteindelijk kwamen we dus ruim een uur te laat op de proeverij San Biagio. Inmiddels we zijn in Zuid Italië en dan is te laat komen niet ongewoon. We waren wat gaar van de lange reis, en natuurlijk hadden we behoefte aan....ja, bier! Dorst in drinken en honger in eten.

Giovanni heeft een lange grijze baard, dat vertelde Marco ons van te voren..een echte monnik! Maar hij is alles behalve een monnik. Hij komt uit Bergamo en brouwt bier sinds 20 jaar. Hij weet er veel vanaf. Hij is daarbij duidelijk in zijn uitleg, sympathiek en zijn bier is o zo lekker! Hij zei in het begin, ik laat jullie vier verschillende bieren proeven. Dat is al veel! Dat wordt dronken worden...oh oh. We begonnen met de pils Gaudens een licht blond biertje. Kaas van koeienmelk en geitenmelk kregen we erbij. Lekker zacht en heerlijk van smaak was die kaas. Daarna gingen we over naar de Weizen. De Verbum. Dat was mijn favoriet! Ik hou van Weissbier. En daarbij kregen we de "Sella" ham als snack. De Sella is een zwarte varken die buiten leeft in de natuur. Na 20 maanden buiten geleefd te hebben op een boerderij en zich ontwikkeld te hebben tot een volwassen vet varken wordt de Sella geslacht. En deze prosciutto, de Sella dus genaamd, is bijzonder lekker. Veel vet zit eraan. Normaal is een droge ham, de prosciutto crudo, best zoutig, maar deze ham is alles behalve zout. Je zou eerder zeggen "dolce". Het spekvet smelt in je mond. Dit kun je vergelijken met de "Lardo di Colonnato". De beroemde spek uit Toscane. Zeer smakelijk. Al snel gingen we over naar de donkere biertjes. De Ambar en de Monasta. Ze hebben een lekker bitter nasmaakje. En uiteraard volgden er nog meer kazen, brood en salami's. De vier verschillende soorten bieren werden al snel zes. Wat naar toch! Giovanni had het gelijk begrepen. Wij van Umbriabeecoming houden van het goede leven, en van Umbrie! En dat houdt in genieten van de mooie omgevingen, lekker eten en drinken in het groene hart van Italië.

Samen met Laura aan de  "Weizen"
Tegenover de bierbrouwerij is een agriturismo met kamers, restaurant en wellness centrum. Daar kregen we een rondleiding van Giovanni.
En na de vele biertjes en gezelligheid hadden we heel sterk behoefte aan een koffietje. Of m.a.w. een espresso!

Na deze geweldige activiteit zijn we doorgegaan naar de volgende "visita". De Abbazia dei Sette Frati in Piegaro. Een voormalig klooster. Vorig jaar was dit al een activiteit van het festival. Ik kende het al, maar het blijft er mooi en daarbij de saffraan taart en de olijfolie die ze zelf maken zijn voortreffelijk. Enorme gastvrijheid. Achter de abdij is een moestuin waar allerlei kruiden en fruitbomen groeien. Een terras eraan grenzend zorgt ervoor dat je in alle rust en stilte kunt genieten van een boek en een goed glas wijn. Je hoort alleen de vogels fluiten en je hebt een prachtig uitzicht over de groene Umbrische heuvels.

Het festival Umbriabeecoming heeft helaas nog niet zo'n naamsbekendheid in Umbrie en in het buitenland. Maar het is echt een goed concept. Een goede uitvalhoek om het "echte" Umbrie te kennen. Het onbekende, het pure...ik kan het iedereen aanraden. Is het niet voor dit jaar, dan is het wel voor een volgende keer. Ik ga ook zeker meer schrijven over de activiteiten die ik ga doen tijdens het festival. Het is zo genieten! I keep you informed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten