vrijdag 15 mei 2015

Met een rolstoel door Umbrie en Toscane

Het is niet de eerste keer dat mijn ouders naar Italie op vakantie gaan. Sinds dat ik er woon proberen ze zo veel mogelijk langs te komen. Ook al valt dat niet mee als je eigen ouders niet meer de jongsten zijn, maar ze doen het nog steeds.

Umbrie en Toscane zijn erg prachtig door hun groene en glooiende heuvels. Zeker in de buurt waar ik woon. In Castiglione del Lago, mijn woonplaats, lijkt het soms net alsof je je in Toscane waant. Dat kan ook niet anders want Montepulciano is maar 20 km van mijn huis vandaan, en Siena is hooguit 45 minuten met de auto rijden.

Je kunt, als je wel of niet inwoner bent in Italie, een rolstoel "huren" tegen een erg zacht prijsje, 3 Euro per dag. Helaas is het zo dat mijn vader met gezondheidsproblemen kampt waardoor hij lange afstanden moet afleggen in een rolstoel. Het lijkt bijna onmogelijk dorpjes in Umbrie te bezoeken met een rolstoel maar het is te doen. Je moet alleen weten waar je heen kunt gaan, en hoe je een bezoek aan een dorp gaat doen. Waar start je, waar parkeer je, waar is het "vlak"? Dat klinkt misschien overgeorganiseerd, maar je moet wel. Het is van belang dat je van te voren weet wat je wel en niet kan doen.

Bijvoorbeeld Assisi is heel moeilijk met een rolstoel te doen. Daar zijn we vorig jaar geweest. Het is er stijl, zeker als je vanaf de basiliek St. Franciscus naar boven loopt. Wat overigens erg mooi is. Je kunt bijvoorbeeld beter bovenaan beginnen, bij de St. Clara, en van daaruit door Assisi naar beneden lopen.

Daarentegen is Perugia een prima stad te bezoeken als je in een rolstoel zit. We zijn daar dit jaar geweest. Deze stad ken ik goed, en ik wist dat we niet voor verrassingen zouden komen te staan. Aangekomen boven met de minimetro is er een lift naar boven naar het centrum. Vanuit daar loop je redelijk vlak in het historisch centrum. Alleen je moet wel uitkijken dat je niet blijft haken in een gat met de kleine wieltjes vooraan de stoel. Je moet kijken waar je loopt. De straten zijn nou eenmaal niet zoals in Nederland, ze zijn ouder, en dus ook vaak ongelijk.

Perugia
Vorig jaar zijn we in Rome geweest met de rolstoel, maar dit jaar hadden we besloten een bezoek te brengen aan Florence. We zijn erheen gegaan met de trein. Ik kan niet anders zeggen dat het treinpersoneel ontzettend behulpzaam is. In Florence kun je in het centrum rondlopen met de rolstoel, maar je moet bijvoorbeeld niet naar Piazzale Michelangelo willen lopen. Dat ligt bovenop een heuvel. Dan zou je eventueel de bus kunnen nemen vanaf het treinstation, en vanuit daar weer de bus terugnemen naar het centrum, want ook naar beneden lopen is gevaarlijk. De straatjes zijn te stijl, en er zijn veel trappen.

Overigens bij het oversteken van straten in Florence heb je vaak geen aflopend stoepje. Dat is lastig waardoor je de stoel moet keren en achterstevoren het zebrapad moet oversteken. Maar nogmaals, ook al is een stad als Florence overvol met toeristen, er wordt over het algemeen rekening met je gehouden. Ook de auto's laten je gerust passeren.

St. Croce Florence
Mijn ouders verbleven voor de tweede keer in Trasimeno Bungalow in Tuoro sul Trasimeno, Umbrie. Dat is een gelijkvloerse privéwoning met zwembad waar je goed kunt vertoeven. Ook ideaal voor mensen die wat minder mobiel zijn. Alles is gelijkvloers, de douche, de kamers. Perfect!

Voordat je een vakantie boekt naar Umbrie is het belangrijk om te weten dat deze regio niet erg rolstoelvriendelijk is. Ook Toscane niet trouwens. Oude dorpjes zijn daar eenmaal niet op gebouwd. Ik spreek uit ervaring. Het is niet onmogelijk, maar het is organiseren en kijken wat de mogelijkheden zijn. Neem vooral je eigen invalide parkeerkaart mee, die is hier ook geldig. En mocht je met de trein reizen, en je hebt hulp nodig, dan kun je dat aanvragen, ook via internet: www.trenitalia.it

Voor meer informatie over rolstoelvakanties in Umbrie kan ik iedereen doorverwijzen naar onze website Villa in Umbria.

1) appartementen in Umbrie voor rolstoelgebruikers
2) villa's in Umbrie voor rolstoelgebruikers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten