zondag 28 september 2014

nazomer in Umbrie

Ook al is de zomer voorbij, het is nog steeds heerlijk weer in Umbrië. Vandaag zag ik mensen kitesurfen op het Trasimeense meer en sommigen genoten van een biertje op het terras. Maar de drukte is voorbij, de meeste toeristen zijn vertrokken.

Het is nu de periode van de "vendemmia", de wijnoogst. Veel Italianen hebben mij beweerd: 2014 is geen goed jaar voor de wijn en voor de olijfolie. Deze zomer hebben we weinig zon en veel regen gehad, wat niet ten ten goede komt van de druiven en van de olijven. De vendemmia begint vanaf mid september tot begin oktober en de olijvenoogst start in november. Maar ook de olijfbomen hebben het te verduren gehad...

Nu vinden er meer wijnfestivals en truffelfestivals plaats. Binnenkort heb je weer in heel Umbrië het beroemde Frantoi aperti. Vijf weekenden lang in november-december kun je "nieuwe" olijfolie proeven. Dat zal dus moeilijk zijn!

Eetfestivals gaan jaarlijks door in Italië. In de zomer heb je bijna in elk dorp wel een "sagra", eetfestival. Nu in de herfst is dat veel minder. Buiten eten aan lange tafels is niet meer mogelijk. Daarvoor is het te koud. Maar gisteren ben ik naar een pasta evenement geweest in Foligno "I primi d'Italia". Foligno ligt centraal in Umbrië. Niet ver van het wijndorpje Montefalco. In heel de stad kon je verschillende "primi" (pastagerechten), vleesgerechten, streetfood en dolci proeven.

Gnocchi en spaghetti alla chitarra met truffel; polenta en bombetta (gegrild vlees) gevuld met kaas stonden op het menu. Om je vingers erbij af te likken. Zo lekker! En uiteraard mocht de rode Montefalco Rosso niet ontbreken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten