dinsdag 20 mei 2014

sport meets culture in Siena, Tuscany

Het was de avond van "sport meets culture" in Siena. Rond 18.00 werden we verwacht bij Siena Il Maratoneta Sport, een hardloopwinkel in hartje centrum Siena. Een winkel met professionele hardloopartikelen die ik in Italië nog niet gezien heb. Vergelijkbaar met Run2Day Rotterdam. Ik moest nog nieuwe Nike's hebben..  komt dat even goed uit!

Ik ben wel eens geweest in Siena, maar te lang geleden. Absoluut geen straf om daar te zijn hoor, integendeel. Samen met gids Leonardo, eigenaar van de winkel en mede organisator van deze bijeenkomst liepen we gezamenlijk in hardloopkleding richting "De openbare Bibliotheek" van Siena voor een cultureel samenkomen.

In de bibliotheek kregen we een introductie van de directeur over de geschiedenis van de bibliotheek. Dat klink misschien stoffig, maar ik moet zeggen, interessant! Daarna gingen we hardlopen in het centrum. Van de Via della Sapienza,  liepen we door het centrum langs verschillende bezienswaardigheden van de stad. Zoals de Piazza del Campo en de Duomo!

Leonardo is "Senese" DOC. Hij is ondernemer, marathonloper en gids. Hij weet van alle hoeken en straten. De geschiedenis, en alle kleine details van de stad wist hij ons zo uit te leggen. Ik vroeg op een gegeven moment: "Maar met de Palio, de bekende paardenrace, ga je dan ook kijken?" Hij snapte mijn vraag niet...

Wat blijkt, als inwoner van Siena "Senese" doe je automatisch mee met de Palio. Je hoort bij een wijk, een "contrade" (een van de 17). Tien deelnemers van de 17 wijken doen mee met de paardenrace. De race bestaat uit slechts 3 ronden over de Piazza del Campo van Siena. Ook op de avonden voor de Palio wordt feest gevierd. Er wordt buiten gegeten en gedronken. De "senesi" zijn dan even zichzelf, alle remmen zijn los, zoals Leonardo ons uitlegde. "Tja, je moet erin opgegroeid zijn.... dan begrijp je wat ik bedoel".

Op 2 juli en op 16 augustus is de Palio.

Piazza Duomo Siena
Na wat rondjes gelopen te hebben, zijn we gaan eten in het restaurant Trattoria Fonte Giusta. Ooh ik heb helemaal niet veel gegeten hoor!

Als "aperitivo" eerst een goed glas Brunello di Montalcino. Daarna, antipasti met gedroogde ham, salami en bruschette. Een primo, pasta i pici met everzwijnsaus. En last but not least, een mixed gril. Om te watertanden!

Daarna was het ernstig noodzakelijk een kleine wandeling te maken door het centrum van de eeuwenoude stad Siena! Om het nog maar even af te leren...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten