donderdag 4 december 2014

risotto met pompoen

Het is herfst in Umbrie, en het regent veel. De luchtvochtigheid is hoog, zeker als je rondom het Trasimeense meer woont. In mijn huis kan het vochtig zijn. Ik woon in een oud "paleis" waarin meerdere appartementen zitten. In de ochtend zijn de ramen vaak beslagen, maar als ik de verwarming aan zet, of ik doe de ramen open, dan trekt de vochtigheid snel weer weg.

Ik weet niet wat ik liever heb. Ik hunker nu al naar het voorjaar. Maar we moeten nog even wachten. Eerst ga ik naar Nederland met Kerstmis en in maart wil ik skien. De Kerstbomen worden opgetuigd in steden en dorpen, overal hangen de kerstlichtjes. Voorlopig leven we nog in de winter, dus

.... de tijd is aangebroken voor winterse kost!

Koken vind ik leuk. Er gaat niks boven lekker en gezond eten. Elke woensdag ga ik naar de markt in Castiglione del Lago om verse groenten, fruit en viswaar te kopen. Vaak vraag ik dan gelijk naar recepten en de week daarop breng ik verslag uit of het mij allemaal is gelukt.

Ik ben altijd nieuwsgierig naar nieuwe gerechten. Zo heb ik vandaag "bovino adulto per ragù" klaargemaakt. Dat is als het ware "draadjesvlees" maar dan een groter stuk gebraden vlees. Bovino adulto gebruiken ze o.a. in Bologna voor de beroemde "bolognaise saus". Maar in veel huizen wordt daarvoor toch meestal gemengd gehakt gebruikt.

Mijn groenteboer uit Cortona op de markt verkoopt goede producten. En zo ook pompoen. Ik had wel eens pompoensoep gegeten, maar ik wilde nu zelf iets met pompoen maken. Het is herfst en het regent. Risotto met pompoen is de ideale winterse kost! En makkelijk om klaar te maken ook nog.

Risotto alla zucca:
- extra vergine olijfolie (liefst olijfolie uit Umbrie)
- arborio risotto
- bouillon blokje (classic)
- heel fijn gesneden pompoen
- uitje gesneden
- vers gemalen zwarte peper
- vers gemalen parmigiano kaas
- boter

Je doet olijfolie in de pan en je fruit de ui samen met de pompoen. De pompoen moet zacht worden. Dus zeker minimaal 15 minuten bakken in de olie. Daarna de risotto erbij doen. Geen witte wijn toevoegen. Normaal doe je altijd een scheutje witte wijn bij de rijst, maar dit keer dus niet. Overigens, als ik andere recepten lees, kan witte wijn wel, maar mij is verteld van niet...
Elke keer voeg je een scheutje bouillon toe en je roert continue. Totdat je merkt dat de pompoen smeuïg wordt en de risotto zacht. Als laatst voeg je er een klontje boter bij (dat maakt het nog romiger). Dan behoorlijk wat vers gemalen peper en parmezaanse kaas. Roeren, roeren en... pronti!

Eet smakelijk!

risotto alla zucca

Geen opmerkingen:

Een reactie posten