maandag 12 oktober 2015

Een weekend in Reggio Emilia

Als ik met vrienden op pad ben is het vaak vanwege een hardloopwedstrijd. Is het niet voor een marathon, dan is het wel voor een halve marathon of een 10 km wedstrijd. Er moet gewoonweg gelopen worden.Zo ook afgelopen zondag liepen wij de Maratona d'Italia van Carpi, Reggio Emilia. Dit keer stond de halve marathon op de planning. De start was in Maranello, de stad van Ferrari, en de finish was in Modena.

Ik begon perfect. Ik liep 14 km in het uur, maar daarna sloeg de vermoeidheid erin. Tijdens de laatste paar km heb ik het tempo van 4.17/km niet meer kunnen volhouden. Mijn benen waren op. Ik keek op mijn Garmin horloge, en ik kreeg al snel het vermoeden dat ik mijn PR niet zou verbeteren. Ook omdat ik ontzettend moe was. Mijn eindtijd is 1.32,06. Zeker niet slecht, want het zijn maar een luttele 30 seconden boven mijn PR. Maar toch...

Na de wedstrijd stond uiteraard een uitgebreide lunch in de planning. Dat is een van het voornaamste als we erop uit gaan. Lekker eten en drinken. Want zeker na een enorme inspanning verdienen we een heerlijke lunch met veel pasta, vlees, wijn en.. gelato! De lunch was dit keer in l'Osteria del Torchio in Modena.De keuken in Reggio Emilia is weer heel anders dan in Umbrië. In Reggio Emilia drinken ze Lambrusco en eten ze o.a. tagliatelle alla Bolognese, tortelloni, gnocco fritto, stracchino en nog veel meer andere lekkere gerechten. Pasta's en risotto's zijn gedecoreerd met balsamico azijn en plakjes parmezaanse kaas. Dat zul je in Toscane of in Umbrië nauwelijks zien. De tortelloni zijn vaak gevuld met ricotta kaas en spinazie. Heerlijk! En dan heb ik het nog niet over de sauzen bij deze pasta... Je kunt tortelloni eten met gesmolten boter en salvia, maar ook met romige tomatensaus en parmezaanse kaas, de "tortelloni vecchia Modena".

Gnocco fritto is weer iets anders. Dat wordt of als antipasto gegeten of als secondo. Gnocco fritto is gefrituurd deeg die je open snijd en vult met stracchino kaas en diverse soorten affettati (ham, capocollo, gedroogd ham of salami). Daarbij geven ze je apart "tigella", dat zijn kleine ronde broodjes uit de oven. Deze eet je met Nutella, jam of als je wilt met een soort "varkensvet".

Restaurant l'Osteria del Torchio is dichtbij de snelweg (A22 en A1), ideaal te bereiken voor als je met de auto bent. Het is een echt Italiaans familierestaurant waar je zeker moet reserveren op zondag. Veel Italiaanse families en gezinnen gaan dan uitgebreid lunchen.

Niet ver vandaan is 4 Madonne Caseificio dell'Emilia. Dat is een zuivelfabriek, één van de grootste "kaasfabrieken" van de Parmigiano Reggiano (parmezaanse kaas) in Reggio Emilia. We wilden eerst alleen een stukje kaas kopen om mee naar huis te nemen, maar omdat we een rondleiding in de kaasfabriek konden krijgen (kosten 5 Euro pp), twijfelden we geen moment. Veel te leuk om mee te maken!

Van A tot Z werd ons haarfijn uitgelegd hoe de kaas wordt gemaakt. Alle werkplaatsen hebben we gezien, en het magazijn waar de kazen liggen te rijpen. Wat is dat immens groot, je gelooft je ogen niet!

Na afloop mochten we verschillende soorten kazen van de Parmigiano Reggiano proeven. Van jonge kaas tot oude kaas (rijping : 12 maanden, 18 maanden, 24 en 36 maanden). De meeste Parmigiano Reggiano die wij in de supermarkt kopen is 24 maanden oud.Een interessante belevenis om te zien hoe deze beroemde kaas wordt gemaakt en wereldwijd wordt verkocht. Al het melk dat ze gebruiken voor deze kaas komt uit deze omgeving. Ongelooflijk! En moet je eens kijken hoeveel ze maken.... Dus de melk komt niet eens uit een andere regio van Italië, laat staan uit Nederland. De Parmigiano Reggiano heeft ook niet voor niets een DOP merk! Daar zijn ze apetrots op.
En waarom 4 Madonne? Omdat langs de snelweg een klein "kerkje - altaar" staat met vier verschillende Madonna's. Je ziet ze niet duidelijk op de foto maar ze zijn er wel.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten